Sportmassage paard

 

Waarom en wanneer sportmassage?

Sportmassage kan een goede ondersteuning zijn naast de reguliere training van het paard. Ook kan het helpen bij het oplossen van rijtechnische problemen.

Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

- Moeite met de aanleuning/nageeflijkheid

- Moeite met de (lengte)buiging

- Protesteren/verzet

- Kantelen van het hoofd

- Moeite met overgangen rijden

- Moeite met de verzameling

- Scheef gaan

- Moeite met halsstrekken

 

Ook bij problemen naast het paard kan sportmassage uitkomst bieden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

- Bijten/happen bij het aansingelen

- Rug ‘wegtrekken’ bij het borstelen

- Geen voetje willen optillen

 

Sportmassage bij het paard heeft onder andere de volgende effecten:

- Het verbeteren van de bloedcirculatie: hierdoor herstelt het paard sneller van bijvoorbeeld een zware training, spierpijn of mogelijke blessures/beschadigingen.

 

- Bevorderen van ontspanning: door de massage kan het paard de spieren beter ontspannen en komt daardoor geheel meer tot rust. Hierdoor vermindert ook mogelijke stress bij het paard.

              

- Voorkomen van beschadigingen: door massage preventief en regelmatig toe te passen, kan overbelasting en de daarbij horende mogelijke (spier-)beschadigingen worden voorkomen.

 

- Herstel na vermoeidheid: ook na een zware training of wedstrijd kan massage toegepast worden, zodat het paard sneller weer fit is.

 

Werkwijze

Na het maken van een afspraak zal ik u vragen om een anamneseformulier in te vullen. Dit is een formulier met verschillende vragen betreffende de problematiek waar u tegenaan loopt en over de gezondheid van het paard. Tijdens de intake zal ik dit formulier eerst uitgebreid met u bespreken. 

Vervolgens zal ik beginnen met een algemene palpatie van het paard, waarbij ik de mate van spierspanning in het gehele paardenlijf kan voelen en zo rustig kan kennismaken met het paard. Daarna zal ik specifiek gaan kijken naar de gebieden die ten grondslag kunnen liggen aan de problematiek en die vervolgens met massagetechnieken gaan behandelen.

Deze massagetechnieken die ik gebruik, zijn divers en gebaseerd op verschillende principes, zoals die van Jack Meagher (uitspraak: 'Mar') en Linda Tellington-Jones (TTouch). Ook maak ik gebruik van verschillende stretch-technieken, die u na afloop eventueel ook zelf kunt uitvoeren.

 

Een intake+behandeling zal ongeveer 1,5 uur duren. Een vervolgbehandeling duurt ongeveer 1 uur.

 

Om een massagebehandeling zo goed mogelijk uit te voeren, is het volgende van belang;

- Het paard is gezond (geen koorts, wonden of huidirritaties e.d.)

- Het paard is droog en schoon/geborsteld

- Er is een rustige omgeving beschikbaar waar het paard behandeld kan worden, met voldoende ruimte om eventueel om het paard heen te kunnen lopen

- Er is een begeleider aanwezig om het paard vast te kunnen houden tijdens de behandeling

 

 

NB. Als sportmasseur voor paarden ben ik NOOIT een vervanging van een dierenarts, ik mag en zal geen (medische) diagnoses stellen!